Karakter van een pitbull: zijn ze echt zo agressief?

Pitbulls zijn geen enkel ras of type hond, maar eerder een overkoepelende term voor honden van veel verschillende rassen en kruisingen met het uiterlijk van een prototypische ‘vechthond’. Dit type hond wordt mogelijk een pitbull genoemd om het te onderscheiden van andere terriërrassen. Pitbulls zijn het onderwerp geweest van veel misvattingen en overdreven mythen. Het is echter waarschijnlijker dat deze honden net zo lief zijn als elk ander ras.

Pitbulls hebben geen goede reputatie

Pitbulls zijn een van de meest populaire hondenrassen ter wereld. Ze staan bekend als vechthonden en worden maar al te vaak gekocht door mensen die een macho-imago willen projecteren. Dit hondenras heeft de laatste jaren echter een slechte reputatie gekregen. Pitbulls zijn in verband gebracht met gewelddadige misdaden en sommige landen hebben zelfs verboden dat ze eigendom zijn van burgers. Dit komt omdat ze worden gezien als gevaarlijke dieren die zonder waarschuwing aanvallen, wat helemaal niet waar is. Honden zijn niet alleen de beste vriend van de mens, ze zijn ook de meest hardnekkige vijand van de mens. Dit wordt geïllustreerd door de vele hondenbeten die jaarlijks plaatsvinden. Met alle media-aandacht is het geen wonder dat mensen verhalen beginnen te maken over hondenbeten en over dit specifieke type hond in het bijzonder.

Honden zijn de perfecte metgezellen voor mensen van alle leeftijden en ze vormen een belangrijk onderdeel van de meeste gezinnen. Honden leven bij ons in huis, spelen met ons in de tuin of vergezellen ons op lange wandelingen. Ze zijn elke dag bij ons en we houden onvoorwaardelijk van ze. Helaas worden veel honden het slachtoffer van een oneerlijk stereotype dat niet op de realiteit is gebaseerd. De pitbullrassen hebben een verhoogde kans om in onze opvangcentra terecht te komen, hoewel dit niet te wijten is aan een toename van agressiviteit binnen het ras.

Pitbulls willen je vriend zijn, maar laat ze niet over je heen lopen!

Pitbull-achtige honden komen steeds vaker voor in Nederland. Eigenaren die dit soort honden hebben, zullen je vertellen dat het buitengewoon vriendelijke, liefhebbende dieren zijn. Ze zijn erg geïntegreerd in het gezinsleven en incidentele interactie met hen kan voor veel mensen een welkome ervaring zijn. Honden leren mensen te associëren met goede en slechte ervaringen en zullen daarom eerder agressief zijn wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten. De beste manier om angst voor onbekendheid bij honden te bestrijden, is door middel van positieve bekrachtigingstraining. Als de hond de neiging heeft om agressief te zijn, of in het verleden is mishandeld of getraumatiseerd, kan het straffen van de hond voor negatief gedrag (zoals grommen) ervoor zorgen dat de hond agressiever wordt. Het opvoeden van een hond lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Honden hebben verschillende temperamenten en persoonlijkheden, wat betekent dat de training voor iedereen anders zal zijn. Negativiteit is nooit de juiste keuze – je zult je hond alleen maar in de war brengen en het trainen moeilijker maken. Een goede manier om uw hond te trainen is door traktaties en speelgoed te gebruiken als beloning voor goed gedrag en gehoorzaamheid. Deze hond snapt niet waarom zijn baasje hem wil onderdrukken en als het hem teveel wordt komt hij gegarandeerd voor zichzelf op. In deze video probeert de hond zijn baasje wakker te maken uit een dutje, maar toen hij niet wakker wilde worden, probeerde de hond andere manieren.

Waarom je je pitbull altijd in de gaten moet houden

Er zijn veel misvattingen over pitbulls. Deze honden hebben een stoer uiterlijk, maar hebben meestal een geweldige persoonlijkheid. Ze zijn niet alleen liefdevol en tolerant, ze zijn ook erg beschermend voor hun familie en vrienden. Dit is een belangrijke manier om uw kind veilig te houden. Het is ook de moeite waard om uw hond in de gaten te houden, aangezien kinderen en honden vaak onvoorspelbaar zijn als ze bij elkaar worden gebracht. Als ze toch met elkaar in contact komen, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Wees vooral voorzichtig als er kinderen van buiten het gezin bij u thuis komen. Honden proberen altijd het juiste te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld het wilde spel van kinderen verkeerd interpreteren als een teken van gevaar en besluiten in te grijpen wanneer ze merken dat hun gezinsleden in gevaar zijn. Het is ook belangrijk om te beseffen dat pitbulls niet zo tolerant zijn tegenover andere honden als tegenover mensen, wat waarschijnlijk te wijten is aan hun verleden als vechthonden. Vooral honden van hetzelfde geslacht hebben meer kans om met elkaar in botsing te komen. Wil je toch meerdere honden van dit type houden, kies dan voor de combinatie reu – teef of castreer ze.  

Karaktergestuurd fokken kan Pitbulls redden

De opvoeding van honden heeft een lang en ingewikkeld verleden. Voorheen werden ze vaak gefokt op loyaliteit, kracht en snelheid. Nu denken fokkers ook na over wat voor soort gezinshond ze willen van de ouders van de hond. Ze hebben de neiging om zachte honden en kinderen te selecteren die kunnen worden vertrouwd, zodat hun goede naam behouden blijft Als je wilt dat je huis zo’n stoere krachtpatser heeft, is het de moeite waard om kennis te maken met de ouderdieren en de fokker te vragen naar hun manier van leven. De “blauwgrijze” honden die tegenwoordig zo populair zijn, worden over het algemeen gefokt zonder rekening te houden met het karakter van de hond. De fokker is alleen geïnteresseerd in de kleur van de hond, niet in hoe de hond zich zal gedragen of hoe hij met mensen om zal gaan. Het heeft geen zin om deze rassen te blijven stigmatiseren, maar hondenliefhebbers moeten bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun keuze en ervoor te zorgen dat er nooit iets misgaat. Een zorgvuldige opvoeding, een zachte aanraking en socialisatie zijn essentieel voor een goede balans van gezondheid. Bovenal is het noodzakelijk om gewenst gedrag aan te leren en niet te focussen op het corrigeren van ongewenst gedrag. Pitbulls hebben bepaalde voorwaarden nodig om een goed familiehuisdier te zijn en ze kunnen in gunstige omstandigheden vaak succesvolle therapiehonden zijn. Ze zijn anders dan andere rassen, maar ze zijn nog steeds geweldige metgezellen.

×